Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника

>

Абазовић: Суштина грађанске државе је прихватити другачијег од себе

Абазовић: Суштина грађанске државе је прихватити другачијег од себе
Датум објаве: 22.02.2021 15:00 | Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Потпредсједник Владе др Дритан Абазовић учествовао је на научној конференцији чија је тема била ,,Екстремизам, тероризам и религија”, која је организована од стране Интернационалне полицијске организације у Црној Гори.

На конференцији су, поред потпредсједника, учествовали министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Раде Милошевић, као и припадници вјерских заједница ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, главни имам барски qмр Муидин еф. Милаими и генерални викар Барске надбискупије мр Симо Љуљић.

Потпредсједник Владе др Дритан Абазовић казао је да су ове теме важне како би се повећао сензибилитет за укупни контекст помирења и онога што би требао да буде међувјерски и међунационални склад у Црној Гори.

Абазовић је рекао да је бит сваке религије мир са Богом и људима, те да у религији нема мјеста за злоупотребу добра како би се дошло до циља јер све религије позивају на мир.

,,Терористи нису вјерници, они су криминалци”, казао је Абазовић, истакавши да су прави вјерници они који теже ка повезивању људи и којима је степен толеранције много већи него другим индивидуама.

,,Прави вјерници препознају другога у себи и себе у другоме. Прави вјерници треба да у другоме виде Божје стварање", истакао је Абазовић.

Потпредсједник Владе је нагласио да је много више ствари које нас спајају од оних што нас раздвајају, а да је проблем у томе што човјек више воли да подстиче те разлике.

Абазовић је казао да секуларизам није усмјерен против религијских заједница и да су грађанска права нијесу против релгијских права, већ су грађанска права истовремено и религијска.

,,Концепт грађанске државе је такав да треба прихватити различитог од себе. То се исто односи и на људи који нијесу вјерници, већ су агностици или атеисти. Корпус права треба да се односи на све", закључио је потпредсједник Владе др Дритан Абазовић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ